Prezentowana dziś restauracja w Pobierowie, jest dla nas szczególnie ważna, ponieważ jest to jeden z pierwszych autorskich projektów wykonanych w nowym zespole projektowym na czele którego stanęła Architekt Marta Gajda.
Budynek posiada piwnicę, w której znajduje się zaplecze restauracji oraz poziom parteru, gdzie znajduje się sala konsumpcyjna. Całość skryta jest w przepięknej bryle „nowoczesnej stodoły” z dużymi przeszkleniami w kolorze antracytowym.

W tym projekcie najbardziej jednak interesująca jest sama konstrukcja budynku. Murowana piwnica zwieńczona wylewanym na budowie stropem betonowym. Na tak przygotowanej podstawie jako ściany nośne zewnętrzne obsadzono standardowo szkielet drewniany o przekroju 4,5 x 14,5 cm. Natomiast jako konstrukcję nośną wewnątrz obiektu, wykorzystano starą konstrukcję z rozebranej stodoły z pobliskiej wsi ! Długo szukaliśmy materiału konstrukcyjnego, który nadawałby się do ponownego wykorzystania, oraz który wyglądałby tak efektownie, aby nie trzeba było go ukrywać pod zabudową płytami gipsowo-kartonowymi. Na szczęście udało nam się i efekty możecie podziwiać w restauracji przy ulicy Poznańskiej w Pobierowie. Warto dodać, że ten projekt nie powstałby gdyby nie świetna współpraca z inwestorem, który mocno angażował się w cały proces projektowy oraz proces budowlany dostarczając nawet stare bakelitowe gniazdka w kolorze czarnym, wyszukane godzinami w internecie. Podczas realizacji tej inwestycji nie ucierpiało również ani jedno drzewo, co ma dla nas szczególnie ważne znaczenie.

Poniżej kilka podstawowych informacji na temat dzisiejszej realizacji:

Generalny wykonawca:
Przyjazne Domy Jankowiak i Krzyżak Sp.J.

Projekt / autor:
mgr inż. arch. Marta Gajda – Przyjazne Domy Jankowiak i Krzyżak Sp.J. (formuła „zaprojektuj i wybuduj”)

Lokalizacja:
Pobierowo, woj. Zachodniopomorskie

Termin realizacji:
2014rok.

Konstrukcja:
Szkielet drewniany

Funkcja:
Restauracja

Powierzchnia:
150 m2